Jdi na obsah Jdi na menu

Strava a místní speciality

Zakynthos je ostrovem, který každoročně navštíví velká spousta turistů a tomu odpovídá také jídlo, jež se na tomto ostrově prodává. Koupit si budete moci pochopitelně jídla místní, potažmo řecká, nicméně setkáte se i s americkými jídly typu fast foodů, čínskou kuchyní anebo indickými specialitami.
Většina lidí, kteří na Zakynthos dorazí, si ale dopřejí místní speciality. Mezi ty patří třeba takový pravý řecký salát. Jde o míchaný salát, do kterého se dávají rajčata, okurky, papriky a také listy salátu. Vše se doplní o pravý řecký sýr feta, černé olivy a zakápne se čím jiným než olivovým olejem. Řecký salát se podává zpravidla jako předkrm.
Z dalších tradičních předkrmů se často podává třeba salát s tuňákem anebo kalamares. Toto jídlo v podstatě představují kousky kalamárů - sépií, které kuchaři smaží ve vaječném těstíčku. Klasickým předkrmem jsou také mušle a tzatziki, tedy okurkový salát v jogurtu ochucený nastrouhaným česnekem a koprem. Podává se zpravidla s opečeným řeckým chlebem. Řekové jsou pověstní také sýry. Nejznámějším řeckým sýrem je bezesporu feta. Tento slaný ovčí sýr na Zakynthosu nabízejí pouze s chlebem a tradiční Zakyntoskou cibulí. V restauracích tuto pochoutku ještě přelijí olivovým olejem. Často takto namazaný chléb dostanete i na pláži.
Světoznámým řeckým jídlem je také gyros. Ten je představován kusem masa, který se otáčí na rožni a postupně se opéká. Následně se dá do pity a podává. Dalšími typickými dobrotami řecké kuchyně, které na Zakynthosu jistě dostanete v menu restaurací, jsou souvlaki. Tento pokrm představují kousky různého masa, které se speciálně upravují na rožní. Jako příloha slouží k souvlaki buď hranolky, brambory anebo rýže. Vše se ještě doplní kvalitní zeleninovou oblohou a dobrota je na světě.
Lidé na Zakynthosu mají také rádi moussaku- plátky lilku, které jsou zapečené s mletým masem a speciálním místním kořením a samozřejmě také s česnekem. Jinak se často v restauracích podávají mořské plody, kterým vévodí chobotnice na několik různých způsobů. Velmi oblíbené jsou také jehněčí kotletky a Zakyntoský králík připravovaný na červeném víně.
K jídlu si můžete v restauracích dát buď pivo značek Amstel, Heineken a další, anebo typické místní víno. Tradičním místním nápojem je Retsina. Jde o druh vína, které se ale nechává ve speciálních čerstvě vyrobených dřevěných sudech ještě provoněných pryskyřicí, jež dá vínu speciální aroma.