Jdi na obsah Jdi na menu

Historické památky

Agios Georgios Gremon

Mezi významné historické pamětihodnosti na ostrově Zakynthos se bezesporu řadí klášter Agios Georgios Gremon. Najdeme jej v severozápadní části ostrova v oblastech, kde se nachází velké piniové háje. Postaven byl nedaleko vesničky Anafonitria. K založení tohoto kláštera došlo v 16. století. Učinili tak dva mnichové - Varlaam a Makarius. Dle legend byl tento klášter v roce 1553 napaden a poničen piráty a v 17. století se jej podařilo přebudovat v benátském stylu. V blízkosti kláštera lze také spatřit zbytky tvrze, jejímž hlavním úkolem bylo chránit tuto oblast před nájezdy krvelačných pirátů.

Agia Mavra

Agia Mavra představuje kostel pocházející již ze 14. století. Stal se prakticky jedním z nejdůležitějších míst na celém ostrově Zakynthos. V interiéru kostela lze zhlédnout několik krásných starobylých fresek a ikon. Najdete zde také místní zázračnou ikonu, u které se nachází hned několik vzácných darů. Z těch nejvzácnějších jmenujme například klenot od královny Olgy. Možná uslyšíte zvony bijící v benátské zvonici. Ty svolávají poutníky poměrně často, ale hlavně tehdy, když se má konat místní slavný festival.

Kostel Agios Dionýsios

Tato významná sakrální stavba je pojmenována po největším světci a ochránci ostrova Zakynthos svatém Dionýsiovi. Kostel najdeme v jižní části hlavního města Zakynthos. Doba jeho vzniku se datuje do roku 1708. V roce 1764 byl však poměrně rozsáhle renovován. Nejdůležitějším okamžikem v historii této stavby se stal rok 1717, kdy sem bylo přivezeno tělo sv. Dionýsia. Dodnes je zde uchováno v relikviáři ze stříbra. Neustále sem proudí spousty poutníků, aby tomuto světci vzdali svůj hold. V interiéru kostela se také můžete pokochat ikonami od slavných malířů Doxara a Kostouzise. Dominantní je v tomto kostele velmi vysoká zvonice, která je architektonicky napodobením zvonice jednoho z kostelů v italských Benátkách.

Kostel Agios Georgios Filikon

V oblasti Bohali se nachází další zajímavá stavba- kostel Agios Georgios Filikon. Ten je znám hlavně díky ikonám, které v něm mohou turisté spatřit. Ikony se proslavily hlavně tím, že před nimi skládali slib někteří z účastníků revoluce v Řecku v roce 1821. Ostatně vedle samotných ikon najdete i jména těchto revolucionářů.

Palác Bohali

Tento krásný benátský palác leží zhruba 3 kilometry od hlavního města Zakynthos. Základy této stavby byly zbudovány na ruinách antického města Psofida. Zaujme vás pravděpodobně již vstupní brána, nad níž je ční erbovní štít lvů z Agios Markos.