Jdi na obsah Jdi na menu

Fauna a flora

Z geologického hlediska se ostrov skládá z mohutných vrstev vápenců a dolomitů. Vložen je do těchto podložních vrstev ještě pískovec a břidlice. Členitost ostrova je zajištěna díky alpínskému vrásnění, erozi a sesuvům půdy.
Fauna na Zakynthosu je velmi bohatá, nicméně určité druhy zde potkat vůbec nemusíte. Lidé, kteří jsou zvyklí na výskyt divokých savců, pravděpodobně přijdou zkrátka, jelikož ti se zde vyskytují jen zřídka. Stavy lišek, kun, ježku či zajíců jsou na ostrově velmi omezené. Nejvíce se zde naopak vyskytují různí hlodavci a také ptáci. Z těch se na Zakynthosu nejčastěji setkáme s racky, vlaštovkami, vrabci, sojkami, strakami a dudky. Občas lze na obloze zhlédnout i nějaké ty dravce. Konkrétně káňata a sokoly. V sezóně sem přilétají i brodiví ptáci. Z hmyzu asi nejvíce uslyšíte cikády a v noci bez repelentu jistě také ucítíte bodání komárů. Ti si zde našli svůj domov díky velmi vlhkému klimatu. Často jsou k vidění také určité druhy menších plazů.

Stavy ryb jsou poměrně sníženy, jelikož rybolov se v posledních letech stal docela masivní záležitostí. Nejznámějšími druhy ryb jsou pražmy, štiky, mečouni, ropušnice, trnuchy, murény anebo rejnoci. Další obyvatelé mořských vod okolo Zakynthosu jsou krabi, hvězdice, olihně, menší druhy mořských ježků a malé chobotnice. Určitě nelze opomenout ze suchozemských zvířat také karetu obrovskou, která zde každoročně přivádí na svět svá mláďata. Jinak také lze spatřit tuleň středomořský. Turisté mnohdy neuvidí domácí zvířata, která zde chovají místní pastevci. Jde hlavně o kozy, vepře či králíky nebo drůbež. Rozhodně se ale nejedná o žádné velkochovy.
Z flóry je typický pro Zakynthos menší křovinatý porost macchií. Časté jsou ale také myrty, cesmíny anebo vavřínové keře. Z vzrostlejších dřevin na Zakynthosu rostou borovice, platany, blahovičníky, cypřiše či jalovce anebo tamaryšky. Hodně exoticky také vypadají okrasné banánovníky, marhaníky, opuncie, agáve anebo některé druhy palem. Když pomineme luční kvítí, tak se můžete pokochat i vůní ibišků, jasmínových keřů, oleandrů anebo magnólií. V oblastech ležících mimo největší turistická centra se pěstují kulturní plodiny typu vína, citrusů anebo olivovníků. Z dalších plodin bychom mohli zmínit také fíky, kaštany, bavlnu anebo pistácie. V určitých oblastech najdete i luštěniny či obiloviny.