Jdi na obsah Jdi na menu

Agios Sostis

Letovisko Agios Sostis se nachází mezi dvěma velkými středisky Laganas a Limmi Keri.

Small Islet Agios Sostis

 Samotný název Agios Sostis pochází od malého ostrůvku, který leží několik desítek metrů od pevniny, konkrétně od zdejší pláže. Ostrůvek býval kdysi součástí pevniny, ale ničivé zemětřesení v roce 1633 způsobilo jeho odtržení. Z pláže lze tohoto ostrůvku dosáhnout jak na loďce anebo plaváním, tak i suchou nohou po dřevěném můstku, který k němu byl zbudován.
Místní lidé ostrůvku neřeknou jinak než slovem Cameo. Nazývá se tak zdejší proslulá diskotéka, která se v pravidelných intervalech na ostrůvku koná. Jinak samotný název Agios Sostis získal ostrůvek dle kostelíku, který na něm byl před ničivým zemětřesením postaven. Na ostrůvku se nachází nádherná oblázková pláž, na které si budete moci užívat slunce v kombinaci s krásnou mořskou vodou. Určitě se ale nesmí zapomenout na to, že pláž není volně přístupná, jelikož náleží k jednomu z místních barů. Za vstup na ni zaplatíte 4 Eura.
Samotná pláž ve středisku Agios Sostis má písčitý charakter a typická je také pozvolným vstupem do moře, což ocení zejména rodiny s malými dětmi. Naprosto plynule navazuje na sousedící pláž nacházející se u městečka Laganas. Z druhé strany lze dojít na pláž Porto Koukla. Ta je taktéž písečná a svými rozměry mnohem větší než pláž v Agios Sostis. jak se tedy v Agios Sostis zabavit? Možností mají turisté hned několik.
Okolí ostrova láká zejména ke krásným procházkám okolím piniových hájů, které kontrastují s horskými skalnatými masivy. Zajímavým řešením je také výlet lodí na ostrov Marathonissi. Ten se proslavil hlavně díky ohroženým želvám karetám obrovským, které zde každoročně kladou svá vejce. Když budete mít kousek toho pověstného štěstíčka, tak želvy spatříte na vlastní oči a budete si moci udělat i fotografii s tímto nádherným tvorem. Loďku si můžete pronajmout v malém přístavu nacházejícím se v Agios Sostis a vydat se k ostrovu na vlastní pěst anebo se dá volit loď i s lodníkem. Ten vám většinou řekne co a jak, takže cesta je jistější.
U pobřeží se dají také koupit suvenýry, jelikož obchůdků je zde několik. Pobřeží je lemováno také množstvím taveren, barů, restaurací a různých kaváren, ve kterých se dají trávit krásné chvíle věnované odpočinku. Noční život je představován již zmiňovanou diskotékou Cameo na ostrůvku. Pokud by to ale někomu nestačilo, může si zajet do 8 kilometrů vzdáleného hlavního města Zakynthosu. 12 kilometrů od Agios Sostis leží vesnička Lithaka, kde se dá prohlédnout, jak žijí zdejší domorodí obyvatelé.

Přehled ubytování v Agios Sostis

Reparo   studia
Zenta Sun *** hotel
Romantika **+ hotel
Manthos   studia
Porto Koukla Beach *** hotel
Tereza Alexandria Club ***+ hotel