Jdi na obsah Jdi na menu

O ostrově

Zakynthos je jedním z nejzelenějších ostrovů, a to nejen ve Středozemním moři. Velký vliv na tento fakt má především podnebí a klimatický pás, ve kterém se Zakynthos nachází. Počasí na Zakynthosu je i přesto poměrně proměnlivé. Ideální je pobyt na tomto ostrově v období sezony. Ta zde přetrvává zhruba od konce května do počátků září. Teploty se pohybují zpravidla okolo příjemných 25 stupňů Celsia, přičemž v letních měsících, tedy v červenci a srpnu mnohdy rtuť teploměru přesáhne i 30 stupňů. V hlavní sezóně jsou srážky spíše výjimkou, která ale může potvrzovat pravidlo. Déšť v létě ale nebývá až tak dlouhý a alespoň se díky němu pročistí vzduch. V létě a na jaře občas stihne tento ostrov poměrně silný vítr. Jinak je Zakynthos relativně náchylný na požáry, takže zde občas některé zavládnou. Obzvláště ty v roce 2006 byly poměrně silné pustošivé.
Když na Zakynthos přijedete na jaře, tak se ještě nedočkáte teploty moře ani vzduchu vhodné ke koupání, ale rozhodně zde nepotkáte tolik turistů a odměnou vám budou nádherné romantické procházky po ostrově a bezstarostná prohlídka jednotlivých pamětihodností. Do toho všeho ještě na jaře voní čerstvě rozkvetlé byliny a květy stromů. Obzvláště eukalypty jsou v jarním období velmi aromatické. Pokud se budete procházet ostrovem v tomto ročním období, tak zajisté poznáte, proč právě Zakynthosu Benátčané přezdívali Květina východu. Teploty se zde pohybují na jaře kolem příjemných 20 stupňů Celsia.
Podzim bývá velmi podobný jako jaro, pouze s tím rozdílem, že v září se v moři ještě stále dá většinou koupat a teploty ustupují níže až ve druhé polovině října. Na podzim je Zakyntos velmi romantický zejména v období sklizně, kdy uvidíte na stromech a keřích zralé plody a místní obyvatele, kteří se snaží je co nejrychleji sklidit. Samozřejmě můžete ochutnat některé z místních plodin. Zajímavé jsou určitě odrůdy hroznového vína, anebo čerstvě natrhané bylinky v některé z místních specialit.
Podzim bývá ale již poměrně deštivý. Stejně tak je tomu i v zimě. Zakyntos bývá občas terčem subtropických lijáků. Na rozdíl od tropických srážek tyto deště nepominou za chvíli, ale trvají i delší čas. Subtropické lijáky nejsou až tolik časté, nicméně stihnou svou vydatností zavlažit veškeré rostlinstvo, které je i v zimě neustále zelené. Vody na ostrově není přebytek, dokonce se v minulosti musela dovážet, což už dnes naštěstí není pravdou.